Biztató eredmények a vegetáriánus COVID-19 vakcinával.

A lektorálás előtti cikkeket publikáló Medrxiv portálon május 17-én megjelentek egy Fázis 2 klinikai vizsgálat eredményei a Medicago és a GlaxoSmithKline cég közösen fejlesztett új COVID-19 elleni vakcinájáról.

Ennek különlegessége az, hogy a többitől eltérően itt a hatóanyag a SARS-CoV-2 vírusra emlékeztető szerkezetű, de annak örökítőanyaga nélküli, úgynevezett vírusszerű részecskékből áll (VLP – virus like particles), amelyekben a SARS-VoV-2 vírus rekombináns trimer tüskefehérjéje is megtalálható. Ezt a hatóanyagot pedig egy növénnyel, a dohánnyal rokon Nicotiana benthamiana-ból (lásd a képen) nyerik ki. A vírusszerű részecskékhez a GlaxoSmithKline hatásfokozó, adjuváns anyagát (AS03 – Adjuvant System 03) adják hozzá.

A közlemény a biztonságossági és tolerálhatósági adatokra fókuszál, a vizsgálat 42-ik napjáig. Mérik a neutralizáló antitest és sejtes immunitás (IFN-gamma és IL-4 ELISpot) választ a vizsgálatba bevont 18-64 éves (n=259 + 47 fő a placebo csoportban) és 65+ éves korcsoportokban (n=235 + 47 fő a placebo-csoportban).

A vakcina két, 21 napos időközzel beadott dózisa az eddigi tapasztalatok alapján elfogadható mellékhatásprofilt mutat, mellékhatásai enyhék és átmenetiek (pl. bőrpír és duzzanat a beadás helyén, láz, izom- és ízületi fájdalom, kimerültségérzet). Idősebbeknél a mellékhatások enyhébbek voltak a fiatalabbakéhoz képest.

Az ellenanyag-termelődés fiatalabbakban egy dózis után jelentősebb volt, mint az idősebbeknél, de a második adag után a neutralizáló ellenanyagszint mindkét csoportban kb. a 10-szerese volt annak, mint amit a természetes COVID-19 betegség után mértek.

A sejtes immunválasz szintén jelentős volt és ezen belül a fiatalabbaknál nagyobb, mint az idősebbeknél (1).

Időközben (március 16) elindult a fázis 3 vizsgálat is. Jelenleg zajlik a résztvevők beválogatása Kanadában, az USA-ban és Brazíliában, továbbá esetlegesen más országokban (2).

Hivatkozások:

1. Gobeil Ph; Pillet S; Séguin A.: Interim Report of a Phase 2 Randomized Trial of a Plant-Produced Virus-Like Particle 2 Vaccine for Covid-19 in Healthy Adults Aged 18-64 and Older Adults Aged 65 and Older.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.14.21257248v1.full.pdf

2. Medicago and GSK announce positive interim Phase 2 results for adjuvanted COVID-19 vaccine candidate