A várandósok COVID-19 elleni oltása: mi lehet az oka annak, hogy Magyarországon az első oltást a terhesség 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolt beadni?

A magyarországi kormányportálon „Itt a szakmai ajánlás” címmel jelent meg a várandósok oltásáról szóló hír. Az ismertetésből viszont csak az nem derült ki, hogy hol a szakmai ajánlás, mert linket nem adtak hozzá (1).

A Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikák vezetői, valamint a négy orvosképző egyetem Klinikai Járványelemző Munkacsoportjának véleménye alapján március 26-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását.

Általában véve a COVID-19 elleni oltás beadásánál mind az anya, mind a z újszülöttvédelmét célszerű figyelembe venni. A teljes vakcinációt követően 2 hétig terjedő időtartam szükséges a vakcina teljes védőhatásának kialakulásához. Egy álláspont szerint anya első oltása a második trimeszter elejetáján a legoptimálisabb annak érdekében (ezzel a hazai ajánlás megegyezik), hogy a szabályszerűen beadott másodi oltást követően az újszülöttben a legmagasabb antitestszint alakuljon ki (első trimeszter: 0-12. hét, második trimeszter: 13-26.. hét, harmadik trimeszter: 27.-40. hét). Bár a koronavírus fertőzésnek és súlyosságának szerológiai korrelációja nem ismert, feltételezik, hogy a magasabb antitestszint esetében nagyobb az újszülött véddelme (2).

Egy kis izraeli vizsgálat eredményei szerint, amennyiben az anya az első Pfizer/BioNTEch oltást a harmadik trimeszterben. a szülés előtti 33-ik (interkvartilis tartomány: 30-37. nap), a másodikat pedig a 11-ik napon (interkvartilis tartomány: 9-15. nap) kapta meg, az S-tüskefehérje elleni anyai antitestszint 44%-a, míg a receptorkötő domén (RBD)-elleni antitestszint 34%-a jelent meg az újszülöttben (3).

Egy másik, szintén kis amerikai vizsgálat szerint a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltás várandósokban és szoptató anyákban is olyan erős immunválaszt idézett elő, mint nem várandósokban. Várandósoknál a második dózis után 32%-ig terjedően figyeltek meg lázat, ami elméletileg jelenthet kockázatot, bár ez a vizsgálatban még alacsonyabb is volt, mint a szoptató anyáknál (43%), illetve a nem várandósoknál (50%) mért arány (4).

Összességében tehát a várandósok oltásának optimális időzítéssében a szakirodalomban még nincs konszenzus, de a második oltás szülés utánra halasztása nem magától értetődő az eddigt publikált klinikai vizsgálatok tükrében.

Hivatkozások

1. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/itt-szakmai-ajanlas-varandosok-kerhetik-az-oltast

2. Munoz FM. Can We Protect Pregnant Women and Young Infants From COVID-19 2. Through Maternal Immunization? JAMA Pediatr. Published online January 29, 2021. doi:10.1001/jamapediatrics.2021.0043

3. Rottenstreich A et al. Efficient maternofetal transplacental transfer of anti- SARS-CoV-2 spike antibodies after antenatal SARS-CoV-2 BNT162b2 mRNA vaccination. MedRxiv 2020 doi: 

https://doi.org/10.1101/2021.03.11.21253352

4. Gray KJ, Bordt EA, Atyeo C, Deriso E, et al. COVID-19 vaccine response in pregnant and lactating women: a cohort study, American Journal of Obstetrics and Gynecology (2021), doi:

https://doi.org/10.1016/j.ajog.2021.03.02