Újabb adatok az AstraZeneca ritka vérrögképződést okozó hatásának megértéséhez – az EDTA segédanyag is benne van a buliban?

A Greifswald Egyetem kutatócsoportja, élén Andreas Greinacher-rel újabb, még lektorálás előtt álló cikket tett közzé április 20-án a Research Square portálon. Ebben azzal foglalkoztak, hogy mi lehet az AstraZeneca vakcina által kiváltott immun trombotikus trombocitopénia (VITT) oka, ami egyszerűbben fogalmazva a csökkent vérlemezkeszámmal társult vérrögképződést jelenti.

A VITT-ben, hasonlóan az autoimmun heparin által indukált trombocitopéniához, a vérlemezke faktor 4 (PF4) elleni antitestek játszanak szerepet. A Szerzők vizsgálták a vakcina, a PF4 és a VITT betegekben termelődött PF4 antitest kölcsönhatásokat.

Eredményeikből azt a következtetést vonták le, hogy

a) az AstraZeneca vakcina összetevői antigén-komplexeket képeznek a PF4-gyel;

b) az EDTA nevű segédanyag fokozza a kiserek áteresztőképességét (permeabilitását);

c) a vakcina összetevői akut gyulladásos reakciókat váltanak ki. A gyulladásos környezetben zajló antigén-képződés magyarázatot ad az anti-PF4 antitest termelődésre.

Az anti-PF4-antitestek magas szintje aktiválja a vérlemezkéket, kiváltja a neutrofil fehérvérsejtek aktiválódását és a véralvadást elősegítő neutrofil extracelluláris csapdák NETek képződését, amelyek fokozzák a VITT-ben megfigyelt vérrögképződés kialakulásának esélyét.Hivatkozás: Greinacher A.; Selleng K.; Wesche J. et al.: Towards Understanding ChAdOx1 nCov-19 Vaccine-induced Immune Thrombotic Thrombocytopenia (VITT). 20. 04. 2021. Research Square; 8eabf306-6fd4-4a89-a7a3-8f4d06c89a55.pdf (researchsquare.com)