A nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k) nem befolyásolják károsan a COVID-19 kimenetelét.

Tavaly, a COVID-19 pandémia korai időszakában a francia egészségügyi minisztertől kiindulva körbefutatta a médiát az a később többször cáfolt állítás, hogy az ibuprofen szedése káros lehet COVID-19 betegség esetén.
Ugyanakkor a fenti viták több kutatási projetet is elindítottak. Az NSAID-k (pl. ibuprofen, diklofenak) elméletileg azzal okozhatnának káros hatást, hogy segítik annak az ACE2-receptornak a felszaporodását, amelynek révén a vírus bejut a gazdasejtekbe, illetve szedésük tünetileg elfedheti a COVID-19 betegség által okozott gyulladást és lázat. Sem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), sem az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA), sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem foglalt állást az ibuprofen ellen, de ajánlották a szedés gondos nyomonkövetését.
A Lancet Rheumatology május 7-i számában angol kutatók ennek próbáltak megfelelni. Összesen 72.179 kórházban kezelt COVID19 beteg adatait értékelték (56,2% férfi, 43,8% nő). Értékelték e betegek NSAID szedését és a súlyos COVID-19 betegség kimeneteli paramétereit, köztük a halálozást, az intenzív osztályon történő kezeést, az invazív lélegeztetés, illetve az oxigénkezelés szükségességét, valamint az akut vesekárosodást.
Eredményeik alapján ezeket a paramétereket nem befolyásolták lényegesen a kórházba kerülést megelőző két hétben szedett NSAID gyógyszerek.
Külön értékelték az ibuprofen hatásait a többi NSAID-hez és az NSAID-kat nem szedő betegekhez épest, de a halálozásoknál nem mutatkozott jelentős különbség.
Vagyis, az NSAID-k nem rontják a COVID-19 betegség kimenetelét és a referált vizsgálat megerősítette az EMA, az FDA és a WHO álláspontját.
Hivakozás: Drake TM, Fairfield CJ, Pius R, et al. Non-steroidal anti-inflammatory drug use and outcomes of COVID-19 in the ISARIC Clinical Characterisation Protocol UK cohort: a matched, prospective cohort study. Lancet Rheumatol 2021; published online May 7. https://doi.org/10.1016/S2665- 9913(21)00104-1.

https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2665-9913%2821%2900144-2