Újabb vizsgálat mutatja azt, hogy a D-vitamin nem csodaszer a COVID-19 ellen

Egy elterjedt, de tudományosan gyenge lábakon álló nézet szerint az alacsony D-vitamin-ellátottság összefügg a koronavírus fertőzés magasabb kockázatával. Május 19-én a Világ egyik vezető orovsi szaklapjában, a Journal of the American Medical Association (JAMA)-ban megjelentek egy kohorsz-tanulmány eredményei, amelyek ezt nem támasztják alá.

Ebben 18.148 (37-56 éves) munkavállaló és házastársaik (67,1% nő) vettek részt, olyanok, akik a munkaadó által fizetett egészségügyi szűrőprogram keretében 2020 augusztusától novemberéig teszteltették magukat SARS-CoV-2 IgG ellenanyagra is, amelynek jelenléte azt mutatja, hogy az illető átesett a fertőzésen. Ezt az adatsort összevetették a D-vitamin ellátottság mérőszámával, a szérum össz-25-hidroxi-D-vitaminszinttel.

A résztvevők közül 900-an (5,0%) voltak szeropozitívak, azaz átestek SARS-CoV-2 vírusfertőzésen. Összesen 4498 fő (24,8%) D-vitaminszinje volt alacsony (20 ng/ml alatti), míg 10.876 esetben (59,9%) a még mindig alacsony 30 ng/ml alatt volt ennek a mutatónak az értéke.

A kutatók figyelembe vették az életkort, a nemet, a rasszot/etnikumot, képzettségi szintet, testtömeg indexet, vérnyomást és dohányzást, továbbá az USA-n belüli földrajzi helyet; ebben az elemzésben a SARS-CoV-2 szeropozitivitás nem mutatott független kapcsolatot az alacsony D-vitaminszinttel, lett légyen az akár a 20 ng/ml vagy a 30 ng/ml.

Ugyanakkor a SARS-CoV-2 szeropozitivitás összefüggésben állt az elhízottsággal, a középiskolai végzettség hiányával, továbbá az ázsiai, feketebőrű, latino, amerikai indián vagy alaszkai, illetve született Hawai és más Csendes óceáni szigetek lakóinak faji/etnikai hovatartozásával. Ezen felül fordítottan volt arányos a vérnyomással, a dohányzással, valamint az USA Észak-keleti és nyugati részén éléssel.

Hivatkozás: Li Y.; Tong CH.; Bare LA.; Devlin JJ.: Assessment of the Association of Vitamin D Level With SARS-CoV-2 Seropositivity Among Working-Age Adults. JAMA Netw Open. 2021;4(5):e2111634. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.11634.