Meglepő és érdekes megfigyelés: egyidejű COVID-19 és influenza betegség esetén csökkenhetnek a citokin szérumszintek és ily módon esetlegesen a túlzott gyulladásos állapot kockázata?

Kínai Szerzők tanulmányt tettek közzé a Medical Virology szaklapban 213 egyidejű SARS-CoV-2 és influenza A vírusfertőzésben szenvedő beteg jellemzőiről. Az ilyen betegek aránya e vizsgálatban 45,5% volt Wuhan városban 2020 január 28 – 2020 március 24 között. A betegek klinikai tünetei és kimenetelei hasonlóak voltak a csak SARS-CoV-2 betegekéhez.

Azonban csak az egyedül SARS-CoV-2 fertőzésben szenvedőknél, illetve a COVID-19 betegek egyes csoportjaiban (férfiak vagy 60 éves, illetve fiatalabb betegek) volt jellemző a szérum citokinek (az immunrendszer működésében is fontos szerepet betöltő jelzőmolekulák, fehérjék – ezek felelősek az úgynevezett citokin vihar jelenségéért is), így az IL‐2R, IL‐6, IL‐8 és TNF‐alfa szintjének, valamint a szív-troponin I. (cTN1) szint emelkedése, a nyirokcsomó-megnagyobbodás és a magasabb CT (számítógépes tomográfiás)-pontszámok.

A mostani visszatekintő értékelés szerint az influenza A társfertőzés nem gyakorolt befolyást a COVID-19 klinikai képére és kimenetelére.

Vagyis, az a furcsa kép bontakozik ki, hogy vannak betegek, akiknél az influenza A társfertőzés a biomarkerek szintjén gyulladáscsökkentő hatású volt. Ennek mechanizmusa nem ismert.

Hivatkozás: Cheng Y, Ma J, Wang H, et al. Co‐ infection of influenza A virus and SARS‐CoV‐2: A retrospective cohort study. J Med Virol. 2021;93:2947‐2954.

https://doi.org/10.1002/jmv.26817