A Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca COVID-19 vakcina egy adagja után időseknél azonos ellenanyagtermelődés, de az AstraZeneca oltás után erősebb sejtes immunválasz

A Preprints with Lancet oldalon megjelent egy lektorálás előtt álló angliai tanulmány, amelyben 165 80-96 éves embernél hasonlították össze a két oltás első adagját követően, 5 hét múlva hasonlították össze az adaptív immunválasz mutatóit. Fontos megjegyezni, hogy a Pfizer/BioNTech egy mRNS, míg az AstraZeneca vakcina adenovírus vektor alapú, így két különböző vakcinatípusról van szó.

A Pfizer/BioNTech vakcina SARS-CoV-2 tüskefehérje elleni antitestválasz az oltottak 93%-ban (medián ellenanyag titer: 19,3 E/ml), míg az AstraZeneca vakcina esetén 87%-ában (medián ellenanyagtiter 19,6 E/ml) mutatták ki.

A tüskefehérje-specifikus T immunsejt választ a Pfizer/BioNTech vakcinával oltottak 12%-ánál, míg az AstraZeneca-val oltottak 31%-ánál észlelték, és az AstraZeneca vakcina esetében a válasz medián értéke háromszorosan haladta meg az Pfizer/BioNTech vakcinánál megfigyeltet. Korábbi fertőzés esetén az immunválaszok jelentősen erősebbek voltak.

Következésképpen mind a két vakcina egyetlen adagja jelentős antitest-termelődést idéz elő időseknél. A sejtes immunválasz gyengébb, de relatíve gyakoribb jelentősebb az AstraZeneca vakcina esetében.

Mindazonáltal a fenti eredmények és a klinikai védelem kapcsolata jelenleg még nem tisztázott.

Hivatkozás:Parry, Helen Marie and Bruton, R et al. Single Vaccination with BNT162b2 or ChAdOx1 in Older People Induces Equivalent Antibody Generation but Enhanced Cellular Responses after ChAdOx1.

Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3825573