Biológiai terápiát kapó betegnek adható-e védőoltás?

A COVID-19 elleni védőoltások nem tartalmaznak élő vírust.

A biológiai terápiák, pl. rheumatoid arthritis esetében biztonságossági szempontból nem jelentenek ellenjavallatot. További részletekért lásd: Reumatológiai gyógyszerek – EULAR állásfoglalás 2020 december

Ezen felül egy kis, nem randomizált amerikai vizsgálatban 123 beteg vett részt; leggyakoribbak az alábbi diagnózisok voltak: ízületi gyulladás (28%), szisztémás lupusz eritematózusz (20%), Sjögren betegség (13%) és különféle kötőszöveti betegségek (29%). A betegek 28%-a nem használt immunmoduláns szert, míg a többieknél nem biológiai betegségmódosító reumaellenes szereket (DMARD-okat – azatioprint, mikofenolátot, hidroxiklorokvint, szulfaszalazint, takrolimuszt, leflunomidet, metotrexátot) (19%), biológiai DMARD-okat (abataceptet, belimubabot, interleukin-gátlót, rituximabot, TNF-gátlót és tofacitinibet) (14%) és kombinációs terápiát (37%) alkalmaztak.

A kétféle oltás valamelyikének első adagját követő 18.-26. napon (középértékben a 22. napon) a betegek 74%-ánál volt észlelhető anti-receptorkötő domén (RBD) antitestválasz. A fiatalabbaknál nagyobb volt az esélye az antitestválasznak.

Nem észleltek statisztikailag jelentős különbségeket az egyes betegségcsoportok és az általános immunmoduláns terápia kategóriák között. Azonban a mikofenolátot vagy a rituxomabot kapóknál kisebb volt a valószínűsége az antitestválasz kialakulásának.

Csaknem az összes TNF-gátló kezelésben részesülő (94%) esetén kimutattak antitesteket.

Az influenza és a pneumococcus vakcinák esetében a rituximab és a metotrexát csökkentette a humorális imunválaszt, azonban ebben a vizsgálatban a metotrexátnak nem volt ilyen hatása.

A fentiek nem adnak információt a tényleges klinikai védettség mértékéről, de a széleskörű ellenanyagtermelődés ténye biztató dolog.

Hivatkozás: Boyarsky BJ, Ruddy JA, Connolly CM, et al: Antibody response to a single dose of SARS-CoV-2 mRNA vaccine in patients with rheumatic and musculoskeletal diseases

Annals of the Rheumatic Diseases Published Online First: 23 March 2021. doi: 10.1136/annrheumdis-2021-220289

https://ard.bmj.com/content/annrheumdis/early/2021/03/23/annrheumdis-2021-220289.full.pdf

Hand Stock photos by Vecteezy